Гложенски манастир

Манастирът се намира над с. Гложене, община Тетевен на източния склон на планинския рид Лисец.

Според недоказани данни той е основан в началото на ХІІІ век и е реконструиран през ХV - ХVІ век. Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георгий Глож, който е основал и дал името на с. Гложене. Манастирът е бил любимо място на Васил Левски, като скривалището му се пази и до днес.

Понастоящем манастирът е действащ паметник на културата и е българският манастир с най живописната и красива панорама, която се открива от самия манастир. До манастира има шосеен път от с. Малък извор - около 5 км. Пътят е тесен, но с нов асфалт, маркиран е добре с табели на всички разклони. Пред манастира има паркинг с голямо автомобилно обращало.

Пещера Моровица

Пещера Моровица се намира в близост до с. Гложене и е на около 45 минути пеш от Гложенския манастир. До пещерата може да се стигне по две екопътеки - от с. Гложене и от Гложенския манастир. И двете пътеки са добре маркирани и със средно ниво на трудност.

Пещера Моровица е двуетажна с огромен вход и последваща широка хоризонтална галерия, която води до 57-метрова пропаст. За туристи са достъпни първите 350 метра.

Пещера Моровица е обявена за природна забележителност през 1963 година.

Съева дупка

"Съева дупка" е пещера в местността Леднишки рид до село Брестница, общ. Ябланица. Пещерата е част от 100-те национални туристически обекта.

Тази пещера е считана за една от най-красивите пещери на България. Средната температура в пещерата е 7-11С градуса.Разположена е на 520 м надморска височина, дълга е 205 м, а на 70 м под земята в нея тече река.

Смята се, че пещерата е на около 3 млн. години. В пещерата има пет зали и няколко галерии. Еко пътеката тръгва от центъра на с. Брестница и е дълга 3 км. В съседство на "Съева дупка" са пещерите "Голяма ледница" и "Малка ледница".

Ферма за щрауси

Фермата "Сините Щрауси" е основана в с. Брестница общ. Ябланица. Фермата е разположена в непосредствена близост до пещерата "Съева дупка", която е един от най-посещаваните туристически обекти в страната.

Основната дейност на фермата е отглеждане на редки и видове животни и птици като щрауси, сърни, декоративни зайци и др. Фермата предлага възможност за непосредствен контакт с живота на тези птици и животни. Също така във фермата ще се запознаете с продуктите получавани от щраусите: пера, яйца, кожи и др. Особен интерес представлява малкият "музей" на щрауса, където ще видите интересни идеи за приложението на различни продукти, оформени като сувенири.

Фермата е отворена за посетители постоянно, както в делнични, така и в празнични дни. Ще прекарате интересни минути с разказите на собственика на фермата г-н Стефан Данаилов. Ще намерите едно истинско забавление.